Dátumok az SAP Business One-ban

A következőkben áttekintjük az SAP Business One rendszerben található dátummezők főbb jellemzőit.

Az Adminisztráció/ Rendszerbeállítások/Általános beállítások Megjelenítés fül alatt definiáljuk a rendszerben használatos dátumformátumot, mely beállítás adatbázisszintű.

 


 

Tipp:Az egyes nyomtatási képeken más-más dátumformátumot határozhatunk meg.Ezt a nyomtatásikép szerkesztőben a Bizonylattulajdonságok megjelenítése menüpont alatt a Formátum fülön tehetjük meg.

Három elsődleges dátum típust különböztetünk meg a rendszerben,ezek tartalmi meghatározásai a következők:

 • Könyvelési dátum: Az a dátum, amikor az egyes tranzakciók teljesítés szempontjából relevánsak.
  Ezt a dátumot tekinthetjük a teljesítés dátumának a bizonylatokban.
 • Értéknap:Az a dátum, amikor az egyes tranzakciók pénzügyi oldalról esedékessé válnak.
  Ezt a dátumot tekintjük a fizetési határidőnek.
  Tipp: Az Adminisztráció/ Rendszerbeállítások/Cégadatok alatt beállíthatjuk, hogy rendszer figyelje-e a hétvégéket és ünnepnapokat a fizetési határidő definiálásakor. Így ha a fizetési határidő szombatra esik, a rendszer automatikusan a következő munkanapot jeleníti meg a lejárat napjának.
 • Bizonylat dátum:A bizonylat kiállításának dátumaként értelmezendő. Meg kell különböztetni a rögzítés dátumától, mely dátum minden bizonylatrögzítéskor automatikusan letevődik az adatbázisba. Ez a Létrehozás dátuma , mely alapján kereshetünk az adatbázisban, hogy mely bizonylat mikor került rögzítésre.

Az egyes bizonylattípusoknak a rendszerben további,saját dátummezői vannak.Ezek közül a következőket emelnénk ki:

 • Ajánlat:
  Érvényesség IG-beállíthatunk egy ajánlati érvényességi dátumot.
 • Vevői rendelés:
  Visszavonás dátuma
  -beállíthatunk egy érvényességi dátumot az egyes rendeléseinkre.
  Ezekre tehetünk egy alapbeállítást, hogy alapértelmezésben hány nap legyen az Adminisztráció/ Rendszerbeállítások/Bizonylat beállítások bizonylatonként fülön a Vevői rendelést kiválasztva.
  Ez a dátummező a kommissiózáskor lesz még releváns. A kommissiózási lista generálásakor ezekre szűrőfeltételeket állíthatunk be.
  Szállítás dátuma: vevői rendeléskor egy tervezett szállítási dátum. Ehhez viszonyítja a rendszer a visszavonás dátumát.
 • Főkönyv:
  Egyeztetés dátuma: amikor két nem egyeztetett bizonylatot összevezetünk a rendszerben, akkor ez a 'pontozás' kap egy létrehozási dátumot. Egyeztetéskor kell megadni, hogy mikortól érvényes az összevezetés. ilyen pl. egy számla és egy fizetésnek az összepontozása. Ekkor célszerű a két bizonylat dátuma közül megadni az egyiket.
Tipp: Üzleti Partnerek/Üzleti partner-törzsadatok/fizetési feltételek alatt beállíthatunk fizetési napokat az egyes partnerekhez. A rendszer ezek alapján kalkulálja ki a fizetési határidőt.
 

Google+: Ajánlja Ön is!

Vállalkozz digitálisan

Pályázzon Ön is a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! programjában és modernizálja vállalkozását EU-s támogatások segítségével! További részletek itt találhatók.

Segíthetünk?

Segithetünk?Telefon
06/30-540-9656
e-mail
info@onliveit.eu

Tűzvonalban


TűzvonalbanIsmerje meg az SAP Business One vállalatirányítási rendszert működés közben! Látogassa meg velünk az egyik partnerünket és bemutatjuk milyen módon nyújt átfogó megoldást az SAP Business One ügyviteli rendszer a vállalat életében felmerülő kihívásokra.Tovább...

SBO On Live


SAP Business One On LiveIsmerje meg az SAP Business One ügyviteli rendszert a karosszékében ülve! Vegyen részt a webes konferenciánkon és a legkényelmesebb módon mutatjuk be az SAP Business One vállalatirányítási rendszert!Tovább...

Rendezvénynaptár

OnLiveIT Kft.