Költségkalkuláció alapjai

Minden gazdasági vállallat szeretné, ha pontos kimutatásokat kaphatna a cég költség-bevétel-eredmény alakulásáról. Az SAP Business One rendszer alapfunkcióihoz tartozik egy hatékony költség-kontrolling támogatás.
Ez ún. profit centerek definiálását és kiválasztását jelenti és ezeken keresztül egy profit center beszámoló lefuttatásával máris információt kaphatunk egy adott vállalati terület nyereségességről. Ezzel a vezetői számvitel döntéstámogatása valósítható meg.

Ebben a fejezetben az alapdefiníciókat nézzük meg.

Első lépésben is a cég költséghelyeit - ahol költség merülhet fel (például: adminsiztráció, 1. gyártóhely, 2. gyártóhely, stb.; jellenzően valami terület, részleg) - profit centerként létre kell hozni az SAP Business One-ban a Pénzügy > Költségszámítás > Profit center létrehozása menüútvonalon. A létrehozott profit centerek csoportosíthatók a Rendezés mezőben, egyfajta hieararchiát képezve, így még pontosabb kigyűjtések valósíthatók meg.

Második lépésben az egyes könyvelt tételek elosztását kell rögzítenünk, azaz egy költséget milyen arányban szeretnénk szétosztani a költséghelyeink között, így az SAP Business One rendszer az egyes gazdasági események felvitelekor automatikusan szétkönyveli a megadott számláinkra. A rendszer minden új profit center létrehozáskor egy ugyanolyan elnevezésű elosztási szabályt is generál, így a 100%-ban közvetlen költségek automatikusan allokálhatók.

A közvetlen költségekre valamilyen elv alapján magunknak kell meghatározni a költség szétosztási szabályt. Gyakori eset a bérleti díj vagy a hírdetési költség, ebben az esetben vagy a költséghely m2 alapján, vagy költséghely száma alapján osztunk.

Ezeket az ún. elosztási szabályokat az SAP Business One Pénzügy > Költségszámítás > Elosztási szabályok létrehozása menüútvonalon hozzuk létre.

Ha nem tudjuk eldönteni egy költségről, - jellemzően valami általános vagy közvetett költségről - hogy hova is tartozik, vagy mi legyen az elosztási elv, akkor egy általános profit centerhez (az SAP Business One rendszer alapból létrehoz egy Center_z költséghelyet) rendeljük és majd ha elegendő információt kapunk, utólag is lemódosíthatjuk a hozzárendelést.

Ha már az alapdefiníciók megvannak, akkor minden költséget érintő könyvelési tételben kiválasztjuk a megfelelő profit centert vagy szétosztási szabályt, azaz a megfelelő mezőben TAB-ot nyomva kiválasztjuk a helyes értéket, és máris lekérhetjük pl. az eredménykimutatást egy tetszőleges profit centerre.
Ha a témával kapcsolatban további kérdései vannak, vagy szeretné megnézni egy működő rendszeren az ismertetett funkciót, CLOAKING !
 

Google+: Ajánlja Ön is!

Vállalkozz digitálisan

Pályázzon Ön is a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! programjában és modernizálja vállalkozását EU-s támogatások segítségével! További részletek itt találhatók.

Segíthetünk?

Segithetünk?Telefon
06/30-540-9656
e-mail
info@onliveit.eu

Tűzvonalban


TűzvonalbanIsmerje meg az SAP Business One vállalatirányítási rendszert működés közben! Látogassa meg velünk az egyik partnerünket és bemutatjuk milyen módon nyújt átfogó megoldást az SAP Business One ügyviteli rendszer a vállalat életében felmerülő kihívásokra.Tovább...

SBO On Live


SAP Business One On LiveIsmerje meg az SAP Business One ügyviteli rendszert a karosszékében ülve! Vegyen részt a webes konferenciánkon és a legkényelmesebb módon mutatjuk be az SAP Business One vállalatirányítási rendszert!Tovább...

Rendezvénynaptár

OnLiveIT Kft.