Kötelező mezők

Bevezetés során sokszor felmerül, hogy egy mező kitöltése legyen kötelező a felhasználó számára.
Így rákényszeríthető, hogy véletlenül se felejtse el a mező kitöltése nélkül hozzáadni a tételt.

Az SAP Business One rendszer alapdefiníciója alapján bizonyos bizonylatok vagy törzsadatok nem véglegesíthetők valamelyik mező kitöltése nélkül, ezek a kötelező mezők. Ilyenkor a rendszertől kapunk is egy figyelmeztető piros üzenetet, hogy nem adható hozzá a megadott mező kitöltése nélkül.

Az összes többi mező, mely üres vagy null értéket tartalmaz hozzáadáskor nem kötelező kitölteni.

Azonban felmerülhet a cég ügymenete alapján, hogy egyes mezőket kötelező legyen kitölteni. Ilyen gyakran a projekt vagy profit center az egyes bizonylatokban, hiszen ezen mezők a könyvelt bizonylatok esetében nem is módosíthatók magában a bizonylatban, bár a főkönyvi könyvelésben utólag korrigálhatók. De a felesleges munka megelőzése érdekében határozzuk meg kötelezővé a projekt mezőt.

Erre megoldás lehet a következő, mely felhasználói mezők és formattált keresések definiálásának ismeretét követeli :

  • A rendszerben egy kötelezőként felvett felhasználói mezőt definiálunk a bizonylat sorokhoz:legyen az azonosítója K_Profit center mint kötelező Profit center és az alapértéke 0- mivel a rendszerben kötelező megadni egy alapértéket egy kötelezőnek megadott felhasználó mezőben.
  • Két lekérdezést kell definiálnunk:
    • egyikkel 0 értéket töltünk a rendszer profit center mezőjébe (legyen rendszermező)
    • másikkal töltjük a felhasználói mezőnket a rendszermezővel,hogy valóban NULL értéke legyen és a rendszertől figyelmeztető üzenetet kapjunk, hogy üres a profit center mező.
  • Formattált keresést definiálunk annak a bizonylatnak a rendszermezőjébe, ahol kötelezővé szeretnénk tenni a mezőt, úgy hogy automatikus aktualizálás legyen a cikkszám mező kiválasztásakor és elmentett felhasználódefiniált értékeket megjelenítése opciót választjuk.
  • Formattált keresést definiálunk annak a bizonylatnak a felhasználói mezőjébe, ahol kötelezővé szeretnénk tenni a mezőt, úgy hogy automatikus aktualizálás legyen a rendszermező kiválasztásakor és elmentett felhasználódefiniált értékeket megjelenítése opciót választjuk.
    További tipp, hogy célszerű az általunk létrehozott mezőt elrejteni az Ürlapbeállításokban, hogy ne zavarja a felhasználót.
 

Google+: Ajánlja Ön is!

Vállalkozz digitálisan

Pályázzon Ön is a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! programjában és modernizálja vállalkozását EU-s támogatások segítségével! További részletek itt találhatók.

Segíthetünk?

Segithetünk?Telefon
06/30-540-9656
e-mail
info@onliveit.eu

Tűzvonalban


TűzvonalbanIsmerje meg az SAP Business One vállalatirányítási rendszert működés közben! Látogassa meg velünk az egyik partnerünket és bemutatjuk milyen módon nyújt átfogó megoldást az SAP Business One ügyviteli rendszer a vállalat életében felmerülő kihívásokra.Tovább...

SBO On Live


SAP Business One On LiveIsmerje meg az SAP Business One ügyviteli rendszert a karosszékében ülve! Vegyen részt a webes konferenciánkon és a legkényelmesebb módon mutatjuk be az SAP Business One vállalatirányítási rendszert!Tovább...

Rendezvénynaptár

OnLiveIT Kft.