Sarzsok kezelése

Számos iparágban jeletkezik az az igény, hogy a gyártott vagy vásárolt termékeket csoportosan tartsák nyilván. A készleteknek ez a fajta kezelése lehetővé teszi, hogy a bevételezett áruknál olyan információkat adjunk meg, amely egy adott áru mennyiségre igaz (pl.: lejárati idő, fajta, tárhely, stb.).

A készleteinknek ez a fajta "felcímkézése" lehetővé teszi, hogy a készletek teljes életútjában ezen információk alapján választhassunk közülük. Ezzel a lehetőséggel egyszerűen megoldható, hogy a raktárban lévő termékek közül mindíg a legkorábban lejáró készleteinket értékesítsük és ne fordulhasson elő, hogy a legrégebben beérkezett áru, már ki sem szállítható, mert a raktárban eltöltött idő alatt lejárt a szavatossága.

Ezt a szabályozottságot teszi lehetővé a sarzsszámok használata, mellyel a valamely szempontból egy kötegbe (sarzs, batch) tartozó cikkek mozgása nyomonkövethető.

Az SAP Business One rendszerben minden cikknél megadhatjuk, hogy sarzsszámos nyilvántartásba akarjuk-e vonni. Ebben az esetben még az a lehetőségünk is adott, hogy minden készletmozgásnál vagy csak készletkiadáskor (eladási bizonylatok, szállítói visszáruk, direkt készletkiadások vagy gyártásba adás esetén) legyen kötelező a sarzsszámok megadása.

Már az Alapbeállításoknál lehetőségünk van a sarzskezelés rendszerbeni definiálására, ha elmegyünk az Adminisztráció/Rendszerbeállítások/Általános beállítások/Készlet fül alá és meghatározzuk az alapértelmezéseket sarzzsal rendelkező cikkeinkhez.

Abban az esetben, ha Minden könyvelésnél opciót választjuk, már az anyagbevételezésnél megadhatjuk a sarzsra vonatkozó releváns információkat, mint pl. sarzsszám, amit a rendszerrel automatikus módon is tud generálni egy meghatározott szisztéma alapján.
A másik esetben a rendszer egy belső sorszámot generál, amit a Készletvezetés/Készlettranzakciók/Sarzsok/Sarzskezelés alatt tudunk aktualizálni, ha a Lezárás műveletet választjuk ki.

Egy-egy kötegre vonatkozó információkra a standard mezőkön kívül számos felhasználói mezőt is létrehozhatunk, ha további adatokat - pl. élelmiszeriparban használatos legkésőbbi javasolt fogyasztás dátuma, vagy C-Vitamin tartalom, stb. - kívánunk figyelni.

A Készletvezetés/Készlettranzakciók/Sarzsok/Sarzskezelés alatt nézhetjük meg 1-1 sarzsszámos cikknek a sarzsszámra vonatkozó minden adatát.

Tipp:Abban az esetben, ha sarzsszámmal rendelkező cikkre vonatkozó vevői rendelésünk van, a rendszer lefoglalja a sarzsszámokat a kiválasztott vevőnek a megadott raktárban, így ha lekérjük a Készletvezetés/Készletbeszámolók/Sarzsszámok-tranzakcióbeszámoló listát rendelésre szűrve, akkor láthatók a lefoglalt sarzsok mint Hozzárendelt státuszúak.

 

Google+: Ajánlja Ön is!

Vállalkozz digitálisan

Pályázzon Ön is a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! programjában és modernizálja vállalkozását EU-s támogatások segítségével! További részletek itt találhatók.

Segíthetünk?

Segithetünk?Telefon
06/30-540-9656
e-mail
info@onliveit.eu

Tűzvonalban


TűzvonalbanIsmerje meg az SAP Business One vállalatirányítási rendszert működés közben! Látogassa meg velünk az egyik partnerünket és bemutatjuk milyen módon nyújt átfogó megoldást az SAP Business One ügyviteli rendszer a vállalat életében felmerülő kihívásokra.Tovább...

SBO On Live


SAP Business One On LiveIsmerje meg az SAP Business One ügyviteli rendszert a karosszékében ülve! Vegyen részt a webes konferenciánkon és a legkényelmesebb módon mutatjuk be az SAP Business One vállalatirányítási rendszert!Tovább...

Rendezvénynaptár

OnLiveIT Kft.